03 Temmuz 2006

 

ÖĞRENCİ KONTENJANLARI ARTTIRILSIN...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, üniversitelerin rektörleri ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı kabulü sona erdi.

Çankaya Köşkü'ndeki ''Üniversiteler Toplantısı'', yaklaşık 1.5 saat sürdü.Toplantıda, Sezer'e ''Türkiye'nin Yüksek Öğretim Stratejisi" başlıklı rapor sunuldu ve brifing verildi.YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç daha sonra açıklamalarda bulundu.

Teziç açıklamasında, Cumhurbaşkanı'na sundukları Yüksek Öğretim Stratejisi raporunun bir kanun tasarısı olmadığını vurgulayarak, Raporda kırmızı çizgimiz yok. Her türlü öneriye açığız" dedi.

Teziç, ÖSS'nin kaldırılması tartışmalarını ise "ÖSS'nin kalmasını gerçekleştirecek bir gücü Türkiye'de göremiyorum" diyerek değerlendirdi.

Teziç, yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Sezer'e önemli ve genel maddeler hakkında brifing verdiklerini belirterek, raporun bir yasa tasarısı olmadığını söyledi. Teziç, raporun önerilere açık olduğunu göstermek için raporda ihtimalli ifadeler kullandıklarını, öğrenciler dahil bir çok kesimden önerilere açık olduklarını ifade etti.Raporun belirli bir noktaya gelmesinin ardından Başbakan ile de görüşeceğini açıklayan Teziç, raporda "kırmızı çizgimiz" diyebilecekleri bir maddelerinin olmadığını, bu nedenle her türlü öneriye açık olduklarını söyledi. Teziç, hükümetin raporu kabul edip etmeme durumunun kendi iradelerinde olduğunu, ÖSS'nin kalmasını gerçekleştirecek bir gücü ise Türkiye'de göremediğini söyledi. Teziç, "Bunu gerçekleştirme şekli farklı olabilir, ama üniversitelerin kapasitesi sınırlı olduğu için yine sınav olacaktır." dedi.

Öğrencilerin yerleştirileceği üniversite programlarını dört bölüme ayıran strateji raporuna göre ortaöğretimin ikinci yılında yönlendirme sınavı dördüncü yılında da bitirme sınavı uygulaması yapılacak.

Öğrenci affının tamamen kaldırılmasını öneren taslak, dekan seçiminin de YÖK Genel Kurulu’ndan alınmasını öngörüyor. Yükseköğretim Kurumu tarafından 1.5 yılda hazırlanan “Strateji Raporu” taslağı tamamlandı. Taslak metni Cumhurbaşkanı Sezer’e sunan YÖK Başkanı Teziç, önerdikleri yeni sistemde üniversite seçme sınavının devam ettiğini belirterek, “Biz sınav şeklinin değiştirilmesine ilişkin önerilerde bulunduk” diye konuştu.

Taslakta öğrencileri erken yaşta yönlendirmek için 10. sınıf sonunda alan belirleme ve yönlendirme sınavı konulması öngörölüyor.

Yükseköğretim kontenjanının artırılmasına yönelik önerilerin de yer aldığı raporda, mesleki eğitimin özendirici hale getirilerek ortaöğretim bitirme sınavı konulması da gündeme getiriliyor. (AA)



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?